streda 28. novembra 2012

Slavnostní vaflová pyramida


100 g másla nebo rostlinného tuku., 100 g moučkového cukru., 2 vejce., 100 g polohrubé mouky., 5 lžíc škrobu., ½ lžičky prášku do pečiva., 5 lžic mléka., lžičku oleje
Na náplň a ozdobení: 500 g jahod., 300 ml smetan na šlehání., ztužovač šlehačky., 3 lžíce jahodové marmelády., drobné čokoládové ozdoby
Máslo nebo rostlinný tuk ušleháme s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme vejce a do hladkého krému postupně zamícháme střídavě mouku, kterou jsme promíchali se škrobovou moučkou a práškem do pečiva, a po lžících mléko. Elektrický vaflovač rozehřejeme na potřebnou teplotu a pečicí desky potřeme tence olejem. Nalijeme těsto (asi 3 polévkové lžíce na jednu dávku) a postupně upečeme pět křupavých vaflí. Mezitím očistíme jahody. Osušíme je a pokrájíme na plátky (zhruba půl centimetru silné). Smetanu ušleháme do tuha. Vmícháme ztužovač a pro lepší barvu i chuť propasírovanou marmeládu. Jahodovou šlehačku naplníme do cukrářské zdobičky se širší hvězdicovou trubičkou. Na čtyři prochladlé vafle naneseme šlehačku, na kterou poklademe jahody. Z vaflí sestavíme věž. Poslední, pátou rozdělíme na jednotlivá srdíčka, která ozdobně posadíme na špičku. Před podáváním moučník ještě ocukrujeme nebo poprášíme kakaem a popřípadě ozdobíme čokoládovými ozdobami.
Doba přípravy je asi hodina., kousek má 1970 kJ / 470 kcal


Čatní – exotické pokušení


Název čatní pochází z hindštiny. Pikantní kořeněné pasty z drcené zeleniny i celých plodů se rozšířily i do dalších kuchyní. Dobře se hodí k asijským rybím jídlům a ke studeným krájeným masům. Jim i dalším pokrmům totiž dodávají neobvyklé a zajímavé chutě.
Červený pepř. Jeho zrnka dodají čatní z bílého rybízu velmi zajímavou chuť. Pyré připravíme z propasírovaných plodů, pomerančové a citronové šťávy a želírovacího cukru. Do horké směsi nakonec přidáme celé bobule rybízu, zrnka pepře a citronovou kůru.
Hlavní surovinou tohoto čatní jsou dobře vyzrálé meruňky, které podusíme na másle. Potom k nim přidáme podle chuti cukr, ocet, nakrájenou šalotku, skořici, plátky zázvoru a rozinky. Šalotky tvoří kořeněný protiklad k spíše nasládlému aroma meruněk.
Kdo má rád něco ostřejšího, pro toho bude vrcholným požitkem čatní z kdoulí, modrých hroznů a chilli. Nejprve povaříme na kostičky nakrájenou kdouli a ke konci přidáme kuličky hroznů. Dobře okořeníme chilli a černým pepřem.
Zázvor má ostrou chuť a nechybí snad v žádném čatní. Právě on totiž teprve dodá ovocným pastám správnou asijskou příchuť. Dobře se hodí například do kořeněného kompotu ze švestek a hrušek: Nejprve omyjeme 500 g švestek a 250 g hrušek, zbavíme je peciček a nakrájíme na větší kousky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Omyjeme a nakrájíme 100 g zázvoru. Vše se 2 lžícemi hnědého cukru., lžičkou octové esence, solí a pepřem vložíme do hrnce a 45 minut povaříme. Horkým čatní naplníme dvě připravené sklenice a dobře uzavřeme. Nejlépe chutná k drůbežímu či vepřovému pečenému masu.


Malinový rosol


na 4 sklenice (po 250 ml) si připravíme: 1,5 l malinové šťávy., 700 g cukru., 40 g práškové petosy., ½ lžičky kyseliny citronové
Malinový rosol uvaříme z malinové šťávy, kterou připravíme takto: 3 l zralých malin nejprve přebereme a pod tekoucí vodou na cedníku je opláchneme. Potom je vložíme do kastrolu, podlijeme trochou vody a vidličkou rozmačkáme. Nakonec na mírním ohni za stálého míchání rozvaříme. Rozvařené maliny nalijeme do velkého pevného čtverce plátna, přivázaného silným provazem na nohy obrácené stoličky a necháme volně prokapávat do kastrolu pod ním. Překapanou šťávu nalijeme v malé vrstvě do kastrolu se širokým dnem a na mírném ohni pozvolna odpařujeme. Cukr dobře promícháme s petosou. Když se objem šťávy zmenší nejméně o třetinu, přidáváme postupně cukr a vaříme prudkým varem dále. Ke konci varu přidáme kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžíci vody. Z rosolu průběžně odstraňujeme tvořící se pěnu děrovanou lžící nebo odpěňovačkou. Před skončením varu ještě provedeme zkoušku na rosolovatění: trochu vařícího rosolu kápneme na studený talířek a necháme vychladnout. Pokud dobře ztuhne, je rosol hotový. Hotový horký rosol potom nalijeme až po okraj do nahřátých dobře vymytých skleniček, uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a uložíme do temna.
Doba přípravy 2,5 hodiny., 100 g asi 1360 kJ / 325 kcal.

Telecí řízek s pórkem


4 tenčí telecí řízky (zhruba po 100 g)., 800 g pórku., sůl., 3 pomeranče., několik lístků šalvěje., 2 PL oleje., bílý nebo pomerančový pepř., 4 PL smetany na šlehání., 2 PL solamylu., 2 kelímky (po 150 g)plnotučného jogurtu., plátky pomerančů a petrželku na ozdobení., špejličky
Očistíme a opereme pórek a nakrájíme jej na větší kousky. Dáme je do vroucí osolené vody a vaříme 12 až 15 minut. Z pomeranče odkrojíme kůru i se spodní bílou slupkou a nakrájíme jej na plátky. Zbylé pomeranče omyjeme, osušíme a jejich kůru nastrouháme. Potom dužinu pomerančů vymačkáme a vzniklou šťávu si uschováme. Každou půlku plátku telecího masa obložíme plátkem pomeranče a 1 – 2 lístky šalvěje. Druhou polovinu přiklopíme a sešpejlujeme. Na horkém oleji řízky opečeme, vždy 3 minuty po každé straně. Ochutíme je solí a bílým či pomerančovým pepřem. Pórek necháme okapat. Řízky vyndáme z pánve. Do výpeku přilijeme pomerančovou šťávu a přivedeme k varu. V malém množství vody rozmícháme solamyl a omáčku jím zahustíme. Přimícháme jogurt a pomerančovou kůru a dochutíme solí a bílým nebo pomerančovým pepřem. Pak plněné řízky rozložíme na mísu, přidáme pórek a podáváme na stůl ozdobené plátkem pomeranče a petrželkou. Dobře k tomu chutná rýže nebo brambory.
Doby přípravy přibližně 35 minut., porce asi 1550 kJ / 370 kcal

Steak s pečenými brambory


4 hovězí plátky., 8 brambor., 250 g měkkého tvarohu., nebo lučiny., 2 PL minerálky., PL citronové šťávy., hlávkový salát., 3 PL oleje., 3 PL octa., svazek pažitky., cibuli., sůl., mletý pepř., bazalku
Brambory oloupeme a po celé délce je pravidelně nařízneme. Dáme je na pomaštěný plech a pečeme asi 40 minut. Mezitím rozšleháme tvaroh nebo lučinu s minerálkou, citronovou šťávu a nadrobno pokrájenou pažitkou. Krém osolíme a opepříme. Maso omyjeme, osušíme a mírně naklepeme. Plátky osolíme opepříme a z obou stran opečeme na PL oleje. Hlávkový salát pečlivě opereme a větší listy natrháme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ocet osolíme a opepříme. Vmícháme do něj cibuli a zbylý olej. Zálivku nalijeme na salát, který necháme několik minut v chladničce odležet. Na talíře upravíme maso s pečenými brambory. Ozdobíme plátky citronu. Tvaroh a salát podáváme zvlášť.
Doby přípravy přibližně hodina., porce asi 2350 kJ / 560 kcal

Hrnečkový makovec


1,5 hrnečku polohrubé mouky., balíček kypřicího prášku do pečiva., 1,5 hrnečku mletého máku., hrneček pískového cukru., 4 PL oleje., hrneček mléka., 2 vejce., citronová šťáva., rum., tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu s vyšší obrubou
Do misky prosijeme mouku smíchanou s práškem do pečiva., přidáme mletý mák, cukr, olej, mléko, vejce, citronovou šťávu a rum. Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme dorůžova. Vychladlý makovec pocukrujeme a pokrájíme na kousky.

Bábovka s oříškovou náplní


380 g polohrubé mouky (část mouky můžeme nahradit celozrnnou pšeničnou moukou), 15 g droždí., 100 g másla nebo rostlinného tuku., 2 PL pískového cukru., asi 1/8 l mléka., 2 žloutky., PL rumu., tuk na vymazání formy
náplň: 2 PL másla nebo rostlinného tuku., 2 bílky., 100 g pískového cukru., 120 g jader lískových oříšků
Mouku prosijeme do misky, přidáme rozdrobené droždí, rozehřátý tuk, cukr, vlažné mléko rozšlehané se žloutky, rum a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto vyválíme do tvaru čtverce tak, aby bylo dlouhé jako obvod bábovkové formy. Potřeme je rozehřátým máslem a poklademe oříškovou náplní. Těsto volně stočíme a vložíme do tukem vymazané formy. Konce těsta přitlačíme k sobě, formu vložíme do trouby a pečeme dozlatova. Upečenou bábovku necháme trochu vychladnout, vyklopíme ji a pocukrujeme.
Příprava náplně: Z bílků našleháme pevný sníh, vešleháme cukr, mleté nebo jemně nastrouhané oříšky a citronovou šťávu.


Barevná bábovka


250 g pomazánkového másla., 200 g pískového cukru., balíček vanilinového cukru., 2 vejce., 200 g polohrubé mouky., balíček kypřicího prášku do pečiva., kandované ovoce a čokoláda., tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy na bábovku
Pomazánkové máslo utřeme s pískovým a vanilinovým cukrem do pěny. Vmícháme vejce a prosátou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme na kostičky pokrájené kandované ovoce a čokoládu. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku, vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Vychladlou bábovku pocukrujeme nebo přilijeme čokoládovou polevou.



Banánová roláda „FLORIDA“


4 vejce., 70 g pískového cukru., 70 g lískových oříšků., 4 bílky., ½ KL kypřicího prášku do pečiva., tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání alobalu nebo pečicí fólie., šlehačka., banán a nastrouhaná čokoláda na ozdobení
náplň: pikantní zavařenina nebo šlehačka., 1 – 2 banány
Žloutky utřeme s cukrem, vmícháme jemně nastrouhané nebo umleté oříšky, kypřicí prášek do pečiva a dobře promícháme. Nakonec zlehčíme pevně ušlehaným sněhem a těsto rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný alobal nebo pečicí fólii položenou na plechu. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Necháme vychladnout, potřeme zavařeninou nebo šlehačkou, na okraj položíme oloupané banány a stočíme. Povrch rolády potřeme šlehačkou, ozdobíme na plátky pokrájenými banány a posypeme nastrouhanou čokoládou.
K ozdobení rolády lze použít méně tučnou šlehačku připravenou z prášku.

Banánové řezy


4 vejce., 5 PL moučkového cukru., 2 PL polohrubé mouky., PL škrobové moučky., 2 PL kakaa., 2 PL rozehřátého másla., tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu s vyšší obrubou., meruňková zavařenina a rum, 3 – 4 banány., citronová šťáva., čokoládová poleva
Žloutky utřeme s cukrem a postupně vmícháme mouku, škrobovou moučku, kakao, vlahý rozehřátý tuk a nakonec zlehka vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozetřeme na tukem dobře vymazaný a moukou vysypaný plech a v předehřáté troubě zvolna upečeme. Vychladlý piškot rozpůlíme a spojíme meruňkovou zavařeninou smíchanou s rumem. Zavařeninou potřeme i povrch moučníku, na který rozložíme na kolečka pokrájené banány. Pokapeme je citronovou šťávou a přilijeme čokoládovou polevou. Necháme ztuhnout, potom pokrájíme na kousky, které ozdobíme kopečkem ušlehané smetany.

utorok 20. novembra 2012

Kakaová roláda


tuk na vymazání plechu., 5 vajec., 150 g moučkového cukru., 125 g hladké mouky., 25 g práškového kakaa
krém: 3 PL mléka., 60 g bílé čokolády., 3 PL vaječného likéru., 120 g moučkového cukru., 175 g másla
ozdobení: 6 PL nasekaných lískových oříšků., malý svazeček meduňky
Plech vymažeme tukem. Z vajec oddělíme bílky a ušleháme sníh. Po lžících přisypeme polovinu cukru a šleháme, až je sníh hladký a tuhý. Žloutky utřeme se zbylým cukrem do husté pěny a postupně vmícháme 5 PL horké vody. Pak do pěny prosijeme mouku s kakaem, promícháme a nakonec zlehka vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 10 minut. Utěrku poprášíme hladkou moukou, upečený plát na ni vyklopíme a s utěrkou zarolujeme. Po chvilce ji rozvineme a necháme vychladnout. Zahřejeme mléko a když začne po okrajích bublat, odstavíme je a rozpustíme v něm čokoládu. Vmícháme vaječný likér a dáme asi na 30 minut vychladit. Občas promícháme. Cukr a změklé máslo ušleháme do pěny. Postupně přidáváme čokoládovou směs a třeme, až vznikne hladký krém, který dáme asi na 30 minut do chladničky. Studený plát potřeme ½ krému a stočíme do rolády. Povrch rolády potřeme zbytkem krému a posypeme nasekanými oříšky. Roládu dáme přibližně na 40 minut do chladničky ztuhnout. Před podáváním ji ozdobíme šlehačkou, čokoládovými lístky a čerstvou meduňkou.

Rostbíf se zeleninou


kg hovězího nízkého roštěnce., 4 PL oleje nebo sádla., 800 g brambor., 2 mrkve., pórek., 2 cibule., 3 PL oleje., 200 g zakysané smetany., 2 PL jemně strouhaného křenu., sůl., mletý černý pepř., dobromysl., zelenou petrželku na ozdobení
Dobře odleželé maso zbavíme blan. Osolíme je a opepříme. Do pekáče nalijeme olej. Vložíme maso a alespoň 40 minut ze všech stran pečeme – nejprve zprudka, později žár zmírníme. Správně pečené maso má být uvnitř krvavé. Mezitím oloupeme brambory. Nakrájíme je na kousky a na tuku opečeme dozlatova. Pak očistíme zeleninu, kterou nakrájíme na kostičky a krátce povaříme v osolené vodě. Zakysanou smetanu ochutíme solí, pepřem a křenem. Nakonec zamícháme měkkou zeleninu. Rostbíf nakrájíme na tenké plátky. Upravíme je na talíře, ozdobíme oreganem a petrželkou. Zvlášť podáváme zeleninu se smetanou.
Doba přípravy cca 60 minut., porce 2350 kJ / 560 kcal

Piškotové srdíčko


3 vejce., 6 PL moučkového cukru., 6 PL hladké mouky., tuk a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
Krém: 60 ml mléka., pudinkový prášek s vanilkovou příchutí., 6 PL másla., 7 – 10 PL moučkového cukru ., PL rumu., špetku potravinového barviva., 3 mandlové růžičky
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky ušleháme s polovinou cukru do lehké pěny, postupně přidáme 4 PL vařící vody. Z bílků našleháme sníh, přisypeme zbývající cukr a ušleháme dohusta. Sníh a prosátou mouku vmícháme do žloutkové pěny. toto těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy, rozhrneme tak, aby u okrajů byla vrstva vyšší (střed pečením více nabyde) a pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 20 minut. Pudink rozmícháme v trošce studeného mléka, vlijeme do zbytku mléka, které jsme si předem zahřáli, a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 5 minut. Sejmeme a za občasného míchání vychladíme. Ušleháme s částí moučkového cukru, postupně přidáváme kousky změklého másla a zbývající cukr. Všleháme rum. Menší část krému smícháme s barvivem (návod na sáčku). Oba krémy dáme do lednice. Vychladlé piškotové srdce rozřízneme a nožem pomažeme spodní část asi 0,5 až 1 cm vysokou vrstvou světlého krému. Přiklopíme vrchní část a celý korpus ze stran i po povrchu pomažeme slabou vrstvou krému. Srdce ozdobíme barevným krémem nebo čokoládou a mandlovými růžičkami.
Doby přípravy přibližně hodina (bez doby čekání)., kousek cca 750 kJ / 180 kcal

pondelok 19. novembra 2012

Halušky se špenátem a se slaninou


balení Slovenských halušek., balení zmrazeného špenátu., 200 g slaniny., balení šlehačky., PL másla., cibuli., 2 stroužky česneku., muškát., sůl., pepř
Necháme rozehřát špenát. Mezitím připravíme jíšku: rozpustíme máslo, osmahneme půl cibule nakrájené na kostičky a zasypeme trochou mouky. Přidáme jíšku ke špenátu, zalijeme smetanou a osolíme, opepříme, dáme špetku muškátu a pomalu vaříme. Slovenské halušky připravíme podle receptu na obalu. Slaninu a druhou půlku cibule nakrájíme na kostičky a osmahneme. Do formy na pečení dáme špenát, na něj poklademe halušky a navrch slaninu s cibulí a vše zapečeme.
Pokud dáváte přednost originálním haluškám, můžete si Slovenské halušky připravit podle tradičního receptu s brynzou, zelím a slaninou.

Koláče


500 g polohrubé mouky., 240 g Hery., 80 g cukru krupice., 2 žloutky., ¼ l mléka., 80 g droždí., špetka soli
náplň: 500 g tvarohu., hrozinky., vejce., citronová kůra., mléko (podle potřeby)
drobenka: 70 g Hery., 70 g moučkového cukru., 150 g polohrubé mouky
Do mouky uděláme důlek, rozdrobíme droždí, posypeme troškou cukru a zalijeme dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, přidáme rozpuštěnou vlažnou Heru a ostatní suroviny a rychle zpracujeme těsto. Necháme jej kynout, ale ihned tvoříme na pomoučeném vále koláčky, naplníme je tvarohovou hmotou (místo tvarohu můžeme použít makovou náplň nebo povidla), okraje potřeme rozehřátou Herou a posypeme drobenkou. Pečeme na vymaštěném plechu.

Jahodová kopule


těsto – 190 g másla. 6 vajec., 175 g cukru., 150 g mouky
náplň a ozdoba – 3 PL marmelády (nebo rybízového želé)., 750 g jahod., 750 ml smetany., 2 vanilkové cukry., 10 jahod., PL sekaných pistácií., lístky meduňky
Elektrickou troubu vyhřejeme na 180° C. Dno rozvírací formy o průměru 26 cm vymastíme a vysypeme moukou. Rozpustíme máslo. Oddělíme bílky od žloutků. Cukr se žloutky ušleháme v horké vodní lázni do husté pěny, vyjmeme z lázně, přidáme prosátou polohrubou moukou a vlahé máslo. Z bílků ušleháme pevný sníh. Třetinu vmícháme do těsta, zbylé třetiny navršíme na těsto a jen lehce do něho zapracujeme. Formu naplníme těstem a pečeme zhruba 35 minut dozlatova. Vyklopíme a na kuchyňské mřížce necháme vychladnout. Omyjme jahody necháme odkapat a zbavíme zelených stopek. Smetanu s vanilkovými cukry ušleháme dopevna. Korpus vodorovně překrojíme na tři stejné díly. Spodní díl potřeme marmeládou, přiklopíme druhý díl, narovnáme jahody a potřeme třetinou šlehačky. Třetí díl uprostřed nařízneme, položíme na jahody se šlehačkou a vytvoříme kupoli. Celý dort potřeme zbylou šlehačkou. Jahody na ozdobu omyjeme, necháme odkapat, zbavíme stopek, rozpůlíme a narovnáme na dort. Posypeme pistáciemi nebo mandlemi a ozdobíme meduňkovými lístky.
Příprava asi 40 minut., pečení asi 35 minut., kousek asi 430 kcal., 6 g bílkovin., 27 g tuků., 41 g sacharidů

Ovocný dort s jogurtovým krémem


těsto – 150 g hladké mouky., 65 g cukru., 65 g másla., vejce
na ozdobu – 150 g selského jogurtu., 150 g mascarpone nebo tučného tvarohu., 6 PL cukru., 2 PL citronové šťávy., 4 plátky čiré želatiny., 200 g smetany ke šlehání., po 200 g malin., jahod., červeného rybízu., ½ sáčku dortového želé., 125 ml jablečné šťávy
Utřeme do hladkého těsta mouku, cukr, máslo a vejce. Utvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a 60 minut chladíme. Předehřejeme troubu na 200° C. Formu o průměru 20 cm vyložíme těstem. Pokryjeme pečicím papírem, zasypeme luštěninou a předpékáme asi 30 minut. Luštěninu i papír odstraníme. Korpus necháme vychladnout. Smícháme jogurt s mascarpone, s pěti lžícemi cukru a citron. šťávou. Želatinu namočíme, vymačkáme vodu a rozpustíme. Vmícháme do jogurtu. Ušlehanou smetanu vmícháme do jogurtu. Ušlehanou smetanu vmícháme do polotuhé jogurtové hmoty a rozdělíme na korpus. Chladíme 2 hodiny. Na krém dáme ovoce. Podle návodu připravíme z želé, jablečné šťávy a jedné lžíce cukru polevu a zalijeme ovoce.
Příprava asi 40 minut., pečení asi 30 min., chlazení asi 3 hodiny., kousek asi 270 kcal., 8 g bílkovin., 13 g tuků., 33 g sacharidů

Kávové srdce


těsto – 3 vejce., 150 g cukru., KL vanilkového cukru., 60 g polohrubé mouky., 60 g škrobové moučky., zarovnaná KL kypřicího prášku
obloha – 40 g solamylu., 375 ml mléka., 100 g cukru., 2 PL instantního kávového prášku., 150 g másla nebo margarínu., 4 PL kávového likéru., asi 20 čokoládov. kávových zrnek., KL čokoládového sypání
Troubu vyhřejeme na 175° C . formou ve tvaru srdce nebo rozvírací formu (26 cm) vymastíme. Oddělíme žloutky od bílků. K bílkům přidáme 3 lžíce studené vody a za postupného přidávání cukru a vanilkového cukru ušleháme pevný sníh. Vmícháme opatrně žloutky, mouku promíchanou s kypřicím práškem a solamylem. Pečeme asi 35 minut. Na krém rozpustíme v 6 lžících mléka solamyl. Zbylé mléko svaříme s cukrem a kávovým práškem, vlijeme rozpuštěný škrob a necháme přejít varem. Dáme vychladnout. Změklý tuk zapracujeme do krému. Vychladlý základ dortu překrojíme. V případě, že jsme použili rozvírací formu, podle šablony vykrojíme srdce. Spodní díl potřeme částí krému, přiklopíme vrchní díl. Pokapeme likérem. Celý dort tence potřeme krémem. Zbylým krémem naplníme cukrářský sáček a spirálovitě nastříkáme ozdobný pruh z krémovými kávovými zrnky a střed posypeme čokoládovým sypáním.
Příprava asi 40 minut., pečení asi 35 min., kousek asi 210 kcal., 2 g bílkovin., 12 g tuků., 25 g sacharidů

Šampaňský dort


základ – 100 g polohrubé mouky., 40 g moučkového cukru., žloutek., 15 g másla., hotový piškotový korpus
náplň a ozdoba – 2 PL malinového želé., 2 žloutky ., 50 g cukru., 125 ml šampaňského., nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu., 6 plátků bíle želatíny., 400 ml smetany., 75 g bílých čokoládových hoblin., 75 g drobků bezé., 100 g malin., KL prosátého moučk. cukru
Troubu předehřejeme na 200° C. Z mouky, cukru, žloutků a másla připravíme těsto. Zhruba 30 min. těsto chladíme. Rozvírací formu o průměru 26 cm vymažeme a nalijeme do ní těsto. Několikrát je propícháme vidličkou a pečeme 10 – 15 min. Poté necháme vychladnou na kuchyňské mřížce. Želatinu zahřejeme a upečené těsto jí potřeme. Piškotový korpus vodorovně překrojíme, spodní díl položíme na upečené křehké těsto a ohradíme dortovým prstencem. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, vmícháme citronovou kůru a šampaňské. Nabobtnalou želatinu vymačkáme, rozpustíme a přidáme do žloutkové pěny. Z bílků ušleháme sníh. 100 ml smetany ušleháme dotuha a přidáme do krému. Polovinou krému potřeme piškot, přiložíme druhý piškot, potřeme zbylým krémem a na 60 min. Uložíme do chladna. Zbylou šlehačku ušleháme dotuha a potřeme jí dort. Nakonec jej ozdobíme čokoládovými hoblinkami, drobečky z bezé a malinami. Před podáváním můžeme pocukrovat.
Příprava asi 40 minut., pečení asi 10 – 15 minut., chlazení asi 60 minut., kousek asi 350 kcal., 8 g bílkovin., 17 g tuků., 37 g sacharidů

Tiramisu dia


500g tvarohu, 2 neslazené práškové šlehačky Oetker, umělé sladidlo, piškoty, silná černá káva.
Šlehačky ušleháme podle návodu na sáčku a zašleháme po troškách tvaroh oslazený umělým sladidlem. Do formy dáme piškoty namáčené v kávě a na to vrstvu krému, opakujeme do vypotřebování. Nahoru nasypeme hořké kakao. Dáme dobře ztuhnout do ledničky, nejlépe přes noc.


nedeľa 11. novembra 2012

Kakaová roláda s tvarohem


5 vajec, 150 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 10 g ( 1 lžíce ) kakaa, 1 lžíce oleje
Náplň: 200 ml mléka, 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 3 vanilkové cukry, 1 lžíce mletého cukru, asi 50 g másla, 250 g tvarohu, 4 plátky želatiny, mandarinkový kompot
Z bílků ušleháme ne příliš tuhý sníh. Po částech přidáváme cukr a ušleháme hodně dotuha. Snížíme obrátky šlehače na minimum a jeden po druhém zašleháme žloutky. Potom lehce vmícháme mouku smíchanou s kakaem a olej. Rozetřeme na papír na pečení a rychle upečeme ( 10 minut při 200°C ). Po upečení překlopíme na čistý papír na pečení, spodní papír sloupneme a položíme zpátky a celé to srolujeme i s oběma papíry. Necháme vychladnout. Po vychladnutí rozmotáme, natřeme náplní, poklademe okapanými mandarinkami ( nebo jiným ovocem ) a srolujeme. Povrch libovolně ozdobíme nebo jen pocukrujeme.
Náplň: Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink. Po vychladnutí do něho zašleháme tvaroh, případně podle chuti dosladíme. Plátky želatiny namočíme na 5 minut do studené vody, vymačkáme, dáme do kastrolku a za stálého míchání zahříváme do úplného rozpuštění. Do rozpuštěné želatiny postupně po částech vmícháme tvarohovou hmotu a důkladně promícháme.

sobota 10. novembra 2012

Tvarohové řezy


150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 150 g hery, 100 g cukru, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva
Náplň: 50 g másla, 150 g cukru,
2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 tvarohy, 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink
Nejdříve si připravíme nádivku: máslo, cukr, 2 vejce utřeme do pěny. V trošce mléka rozmícháme pudink a vanilkový cukr, ve zbytku mléka rozmícháme tvaroh, přilijeme pudink a vmícháme utřenou hmotu. Pak zpracujeme těsto, vyválíme a na plechu zvedneme kraje asi na 2 cm. Sem tam poklademe libovolné ovoce i kompotované a nalijeme připravenou nádivku. Pečeme asi 3/4 hodiny v mírné troubě.

Tvarohový dort I


2 balíčky piškotů, 1/2 tvarohu, 4 dl mléka, 2 vejce, 1 kostka tuku (Hera, Perla), 2 balíčky vanilkového cukru, 2 dl cukru moučky, 4 lžíce rumu, 10 g světlé želatiny (vrchovatá polévková lžíce), 1 lžíce kakaa, ovoce (jahody, ananas, meruňky, broskve), šlehačka na ozdobu.
Želatinu namočíme na noc do 2 dl mléka. Druhý den přidáme 2 dl horkého mléka a želatinu rozmícháme v mixéru. Přidáme cukr, vanilkový cukr, rum, vejce a střídavě po lžících tvaroh a změklý tuk. Vše dobře vyšleháme. Tvarohový krém rozdělíme na tři části. Větší dortovou formu vyložíme mikroténovou fólií. Na dno narovnáme těsně vedle sebe piškoty a zalijeme prvním dílem tvarohového krému. Navrch rozložíme ovoce a zalijeme druhým dílem krému. Opět položíme vrstvu piškotů a ovoce a zalijeme zbytkem krému, do kterého jsme jemně zamíchali kakao. Takto připravený dort dámě do chladničky. Po vychlazení ozdobíme šlehačkou.

Borůvkový tvarohový dort


2 lžíce želatiny, 2 dl mléka, 500 g měkkého tvarohu, 3 lžíce moučkového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, asi 400 g borůvek
Na ozdobení:šlehačka v prášku, mléko
1 balíček dětských piškotů
Dortovou formu vyložíme na dně i po stěnách piškoty. Želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme nabobtnat. Měkký tvaroh, cukr a rozpuštěnou želatinu našleháme do hladkého krému. Polovinu krému nalijeme na piškoty, pokryjeme další vrstvou piškotů. Do zbývající části krému přisypeme větší část borůvek a rozmixujeme. Natřeme na piškoty a uložíme do chladničky ztuhnout a rozležet. Jednotlivé porce dortu ozdobíme smetanou připravenou podle návodu na obalu a zbylými borůvkami.

Nepečený moučník


3 balíčky piškotů, 3 kelímky zakysané smetany, 1 kelímek šlehačky, ovoce – meruňky, jahody, borůvky nebo kompot, 4 vanilinové cukry.
Ušleháme šlehačku a vmícháme do ní zakysanou smetanu a vanilkový cukr. Do dortové formy rozložíme celofán nebo alobal a na něj poskládáme vrstvu piškotů, ovoce a šlehačkového krému. Vrstvu střídáme, zakončíme piškoty, které pokapeme šťávou z kompotu. Zatížíme a dáme do chladničky nejméně na dvě hodiny, nejlépe však přes noc. Hotový moučník lze ozdobit šlehačkou a posypat mletými ořechy nebo strouhanou čokoládou.

piatok 9. novembra 2012

Piškotový dort s ananasem

2 balíčky piškotů, 1 ananasový kompot, 3 lžíce rumu, 80 g cukru, 3 žloutky, 1 šlehačka, světlá želatina v sáčku.
Šťávu z ananasového kompotu smícháme s rumem. Připravíme si dortovou formu, kterou vyložíme alobalem. Piškoty si rozdělíme na tři hromádky. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a pak do krému vmícháme polovinu dobře ušlehané šlehačky. Přidáme želatinu připravenou podle návodu na balíčku. Na dno dortové formy dáme 1 vrstvu piškotů, které pokapeme rumovou šťávou. Polovinou krému překryjeme piškoty a navrch položíme polovinu ananasu. Postup zopakujeme – poslední vrstvu tvoří piškoty. Hotový dort dáme nejméně na 2 hodiny do chladničky. Před podáváním ozdob zbylou šlehačkou, případně kousky kiwi.

Ledová čokoláda


250 g stoprocentního tuku, 50 g čokolády na vaření, 50 g kakaa, 3 celá vejce, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr,
Tuk, čokoládu a kakao rozpustíme ve vodní lázni. Vejce s oběma cukry ušleháme do husté pěny. Do ušlehaných vajíček všleháme rozpuštěnou čokoládu. Dáme do pytlíku a stříkáme kopečky do papírových košíčků.


Tiramisu po česku


2 balíčky piškotů, 2 pomazánková másla, 2 smetany ke šlehání, 200 g moučkového cukru, silná káva, rum
Pomazánková másla, smetanu a cukr vyšleháme do hustého krému. Dno dortové formy vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podáváním posypeme kakaem.

Střecha z Be-be sušenek

1 balíček světlých a 1 balíček kakaových Be-be sušenek, 500g tvarohu, 150g mletého cukru (15 lžic), 200g másla, 2-3 banány, trochu rumu,
Utřeme máslo s cukrem, tvarohem a ochutíme rumem. Na alobal naskládáme jako šachovnici Be-Be sušenky 3 řady po 7 kusech, (střídáme světlou a tmavou barvu). Potřeme polovinou tvarohového krému a zakryjeme znovu sušenkami Be-Be poskládanými jako šachovnice, ale tentokrát na tmavou světlou a obráceně. Rozetřeme zbytek krému a na prostřední řady položíme oloupané banány. Vezmeme alobal a z obou delších stran přiklopíme k sobě tak, že se sušenky nahoře spojí do střechy. Po zatuhnutí v lednici polijeme čokoládovou polevou a dáme znovu vychladit.


Borůvkové tiramisu


2 balíčky dětských piškotů, 2 velké (400 g) bílé jogurty, borůvková marmeláda
Do dortové formy naskládáme piškoty, na ty nalijeme vrstvu jogurtu, tu potřeme marmeládou, opět naskládáme piškoty, nalijeme jogurt a potřeme marmeládou, na kterou naskládáme poslední vrstvu piškotů. Zakryjeme alobalem, zatížíme (např. položíme na alobal 1 kg cukru) a necháme do druhého dne ztuhnout v ledničce.
Máme-li, můžeme místo marmelády použít čerstvé nebo kompotované borůvky.